Детски надбавки за всички деца ще има, но само за една година !

Автор: Публикувано: 08/11/2020Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Счетоводство / Детски надбавки за всички деца ще има, но само за една година !

Изненадата в бюджета за 2021г. e, че в законовите промени, които се прокарват с него – детските надбавки ще са за всички деца, но само за една година. След края 2021г. отново се връща условието те да се дават на семейства с доход под определена граница. Окончателно подоходният критерий отпада само за еднократната помощ за първокласници и осмокласници, която от следващата година се увеличава от 250 на 300 лв.

Изненадата със срока на действие на универсалната добавка е заложена в параграф 10 на законопроекта за бюджета. Според него член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който изисква подоходен тест, не се прилага от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2021 г. За разлика от това уточнение по отношение на детските добавки, текстовете в закона за семейните помощи, които касаят подоходния критерий за отпускане на помощи за първокласници, директно се отменят.

Получаването на добавките ще се случва със заявление. Родителите от заможни семейства, които не искат да получават тази добавка, няма да я получават задължително, просто няма да подават заявление.

Размерът на детските остава без промяна – за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца – 90 лв., за три – 135 лв., за четири – 145 лв., като за всяко следващо дете в семейство помощта расте с 20 лв. Няма промяна и в помощите за деца с увреждания – максималната остава 930 лв., колкото бе направена по нареждане на Борисов през 2016 г. Това е размерът на помощта за децата с 90 и над 90% увреждания, а за тези от 50 до 70% е 350 лв.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: