Детски надбавки за всички деца ще има, но само за една година !

Автор: Публикувано: 08/11/2020Актуална към: 01/09/2022Категории: Счетоводство

Изненадата в бюджета за 2021г. e, че в законовите промени, които се прокарват с него – детските надбавки ще са за всички деца, но само за една година. След края 2021г. отново се връща условието те да се дават на семейства с доход под определена граница. Окончателно подоходният критерий отпада само за еднократната помощ за първокласници и осмокласници, която от следващата година се увеличава от 250 на 300 лв.

Изненадата със срока на действие на универсалната добавка е заложена в параграф 10 на законопроекта за бюджета. Според него член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който изисква подоходен тест, не се прилага от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2021 г. За разлика от това уточнение по отношение на детските добавки, текстовете в закона за семейните помощи, които касаят подоходния критерий за отпускане на помощи за първокласници, директно се отменят.

Получаването на добавките ще се случва със заявление. Родителите от заможни семейства, които не искат да получават тази добавка, няма да я получават задължително, просто няма да подават заявление.

Размерът на детските остава без промяна – за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца – 90 лв., за три – 135 лв., за четири – 145 лв., като за всяко следващо дете в семейство помощта расте с 20 лв. Няма промяна и в помощите за деца с увреждания – максималната остава 930 лв., колкото бе направена по нареждане на Борисов през 2016 г. Това е размерът на помощта за децата с 90 и над 90% увреждания, а за тези от 50 до 70% е 350 лв.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...