Еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Автор: Публикувано: 13/04/2020Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Статии / Счетоводство / Еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Родителите на деца до 12 г., които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, могат да получат еднократна държавна помощ в размер на 375 лв.

Доходен критерий за получаване на помощта е месечният доход на член от семейството да не е по-висок от размера на минималната работна заплата, а именно  610 лв.

За самотен родител с едно дете например общият месечен доход на домакинството трябва да е до 1 220 лв.

Важни условия са родителите:

  • да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори;
  • да не получават помощи по Закона за социалното подпомагане;
  • да не са включени в схемата 60/40, т.е. техния работодател да не получава средства за запазване на заетостта им в периода на извънредното положение и
  • да са изчерпали ползването на платения си отпуск.

Задължително е децата да са посещавали детска градина или училище преди 13.03.2020 г. , както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца.

В случаите, когато само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска, ако другият не получава пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност (с изключение на пенсия за инвалидност).

Кандидатстването ще започне от 13.04.2020г.

Документи за получаване на еднократната помощ се подават в Агенцията за социално подпомагане, следвайки досегашния ред за получаване на еднократна помощ.

Целта на мярката е да подкрепи работещите майки и бащи, както и за тези, които гледат децата си и в момента нямат възможност да други получават средства.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: