Еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Автор: Публикувано: 13/04/2020Актуална към: 01/09/2022Категории: Счетоводство

Родителите на деца до 12 г., които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, могат да получат еднократна държавна помощ в размер на 375 лв.

Доходен критерий за получаване на помощта е месечният доход на член от семейството да не е по-висок от размера на минималната работна заплата, а именно  610 лв.

За самотен родител с едно дете например общият месечен доход на домакинството трябва да е до 1 220 лв.

Важни условия са родителите:

 • да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори;
 • да не получават помощи по Закона за социалното подпомагане;
 • да не са включени в схемата 60/40, т.е. техния работодател да не получава средства за запазване на заетостта им в периода на извънредното положение и
 • да са изчерпали ползването на платения си отпуск.

Задължително е децата да са посещавали детска градина или училище преди 13.03.2020 г. , както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца.

В случаите, когато само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска, ако другият не получава пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност (с изключение на пенсия за инвалидност).

Кандидатстването ще започне от 13.04.2020г.

Документи за получаване на еднократната помощ се подават в Агенцията за социално подпомагане, следвайки досегашния ред за получаване на еднократна помощ.

Целта на мярката е да подкрепи работещите майки и бащи, както и за тези, които гледат децата си и в момента нямат възможност да други получават средства.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...