Може ли безсрочен трудов договор да се превърне в срочен?

Автор: Публикувано: 30/09/2020Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Счетоводство / Може ли безсрочен трудов договор да се превърне в срочен?

Според разпоредбата на aл. 3 от чл.67 на КТ : ”Трудовият договор за неопределено време не може да се превръща в договор за определен срок, освен при изричното желание на работника или служителя, изразено писмено”.

Идеята на закона е волеизявлението на работника или служителя да бъде доброволно и свободно изразено от него, а не да бъде направено под въздействие на работодателя. То трябва да бъде изрично, т.е да изразява ясно и недвусмислено волята на работника или служителя. Волеизявлението трябва да бъде направено в писмена форма. Тя е форма за неговата действителност .Устно направеното волеизявление е недействително.

Волеизявлението на работника или служителя по ал.3 от чл.67 е отделно, нарочно и вън от споразумението по чл.119 от КТ. То трябва да предхожда споразумението по чл.119.

Ето защо за прилагането на ал.3 от чл.67 не е достатъчно само подписването от работника или служителя на споразумението по чл.119, а освен това и изрично и отделно негово писмено волеизявление /молба,предложение…/ за превръщане на безсрочния в срочен трудов договор за определено време, което предшества по време подписването на споразумението по чл.119.

Ако липсва такова волеизявление, трудовият договор, въпреки подписаното споразумение по чл.119, не се превръща в срочен трудов договор за определено време, а продължава да съществува като безсрочен и не може да се прекратява по чл.325, т.3 от КТ.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: