Може ли безсрочен трудов договор да се превърне в срочен?

Автор: Публикувано: 30/09/2020Актуална към: 01/09/2022Категории: Счетоводство

Според разпоредбата на aл. 3 от чл.67 на КТ : ”Трудовият договор за неопределено време не може да се превръща в договор за определен срок, освен при изричното желание на работника или служителя, изразено писмено”.

Идеята на закона е волеизявлението на работника или служителя да бъде доброволно и свободно изразено от него, а не да бъде направено под въздействие на работодателя. То трябва да бъде изрично, т.е да изразява ясно и недвусмислено волята на работника или служителя. Волеизявлението трябва да бъде направено в писмена форма. Тя е форма за неговата действителност .Устно направеното волеизявление е недействително.

Волеизявлението на работника или служителя по ал.3 от чл.67 е отделно, нарочно и вън от споразумението по чл.119 от КТ. То трябва да предхожда споразумението по чл.119.

Ето защо за прилагането на ал.3 от чл.67 не е достатъчно само подписването от работника или служителя на споразумението по чл.119, а освен това и изрично и отделно негово писмено волеизявление /молба,предложение…/ за превръщане на безсрочния в срочен трудов договор за определено време, което предшества по време подписването на споразумението по чл.119.

Ако липсва такова волеизявление, трудовият договор, въпреки подписаното споразумение по чл.119, не се превръща в срочен трудов договор за определено време, а продължава да съществува като безсрочен и не може да се прекратява по чл.325, т.3 от КТ.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...