Отпуск за приемен изпит в учебно заведение

Автор: Публикувано: 24/04/2020Актуална към: 01/09/2022Категории: Счетоводство

Разпоредбата на чл.170, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/ регламентира правото на платен отпуск на работника или служителя при постигнато съгласие с работодателя за кандидатстване  в училище приемането, в което става с изпит, работника или служителя да ползва:

 • при кандидатстване в средно училище – 6 работни дни;
 • при кандидатстване във висше училище или докторантура-12 работни дни;

Ползването на отпуск по чл. 170, ал. 1 от КТ, както и неговия размер зависят от съгласието на работодателя. Ако той не се съгласи остава възможността на работника или служителя да ползва неплатен отпуск в размер на половината от посочените размери, а именно  3 работни дни при кандидатстване в средно училище и 6 работни дни  при кандидатстване в висше училище или докторантура, който се признава за трудов стаж. В случая не се изисква мотивиране на причината за отказ на работодателя /чл.170, ал. 2 от КТ/.

Когато работникът или служителят е ползвал платения и неплатен отпуск по чл.170,  ал. 1 от КТ за явяване на приемен изпит в средно, висше училище или докторантура, но не е бил приет, за следващите години той има право на неплатен отпуск в размер равен на половината от  полагащите се по чл.170, ал.1 от КТ, който се признава аз трудов стаж.

Отпуските на учащите се,  ползват във време, определено от работника или служителя в зависимост от организацията на учебния процес, след писмено уведомяване  на работодателя най-малко 7 дни предварително.

След ползване на отпуска за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работникът или служителят е длъжен да представи студентска  /ученическа книжка/  или друг документ от учебното заведение за удостоверяване посещението на учебните занятия и явяването на изпит /чл.51, ал.2  от НРВПО/.

Отлагането на неизползваните отпуски за следващата година е недопустимо,  както и паричното им компенсиране. Когато по неуважителни причини учащият  се е отсъствал от учебни занятие или не се е явил на изпит, ползвания отпуск се счита за неплатен/ чл.51, ал.3 от НРВПО/.

Учебните отпуски са специфичен вид отпуск, и ако не бъдат използвани в пълен размер през съответната учебна година, неизползвания размер не може да се ползва в следващата година.

Възнаграждението, което се изплаща на работника или служителя при ползване на платен отпуск за обучение се изчислява по реда на чл.177 от КТ.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...