Ползване на отпуск при извънредно положение

Автор: Публикувано: 10/04/2020Актуална към: 01/09/2022Категории: Счетоводство

Обявеното в страната извънредно положение на 13.03.2020г. във връзка с пандемията на коронавирус COVID-19 наложи законодателят да промени правната уредба за ползване на платените и неплатени отпуски.

С приетия чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на обявеното извънредно положение даде възможност на работодателите да налагат на работниците/служителите ползването на една втора от платения им годишен отпуск, дори и без да е обявено със заповед преустановяването на работа на предприятието, на части от предприятието или друга мярка. Работодателят може да се позове само на въведеното извънредно положение.

При преустановяване на работа на предприятието със заповед, на част от предприятието или на отделни работници/служители заради извънредното положение, работодателя има право да престави на работниците/служителите целия размер на платения им годишен отпуск, включително и неизползвания му размер за предходни години.

През това време дължимото възнаграждение се изчислява на база на среднодневното брутно трудово възнаграждение за предния месец.

Според разпоредбата на чл.173а, ал.1 от Кодекса на труда  в сила от 13.03.2020 год. до отмяната  на извънредното положение (към момента извънредното положение е обявено до 13.05.2020г.), работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника/служителя без негово съгласие, когато поради обявено извънредно положение със негова заповед  или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, част от него или на отделни работници и служители.

Право на ползване на платен отпуск имат и работници/служители, които към момента не са придобили  8-месечен трудов стаж.

Ал.2 на чл.173а от КТ задължава работодателя да разрешава ползването на платен или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:

 • Бременна работничка/служителка, както и работничка/служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
 • Майка или осиновителка н дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
 • Работник/служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12- годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
 • Работник/служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
 • Работник/служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
 • Работник/служител с право на закрила при уволнение по чл.333, ал.1, т.2 и т.3 от КТ

 

Важно!

Неплатен отпуск работодателите нямат право  да предоставят  едностранно на работника/служителя.

Инициативата за ползване на неплатен отпуск може да е само на работника/служителя.

Времето на ползване на отпуските по чл. 173а, ал.1 и ал.2 от КТ се зачита за трудов стаж, а неплатеният отпуск до 30 работни дни за една календарна година се зачита и за осигурителен стаж.

Следва да се има предвид и възможността, която Кодекса на труда (чл.120б) дава на работодателя да възложи надомна работа или работа от разстояние по време на обявеното извънредно положение.

В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор. Промяната се извършва със заповед на работодателя.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...