Прекратяване на трудов договор след придобиване право на пенсия

Автор: Публикувано: 09/03/2020Актуална към: 01/09/2022Категории: Счетоводство

Работодател има право да прекрати трудов договор на работник с предизвестие, съгласно чл. 328, ал.1, т.10 от КТ, когато е налице едно от следните основания:
 –  при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст;
 –  при навършване на 65-год. възраст от професори, доценти и доктори на науките, освен случаите когато трудовите договори на хабилитираните лица могат да бъдат удължени след решение от академичния съвет.

При първото основание работодателя има правна възможност да прекрати с предизвестие трудовия договор на работника придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Работодателят има същото право и когато работника е придобил право на т.н. „ранна пенсия“ за работещите при условията на първа и втора категория труд и всички специфични случаи, предвидени в КСО.

Работодателят има право, но не и задължение да прекрати трудовия договор на тези лица.

В КТ няма наложени законови ограничения за лицата придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да продължат за работят по трудовите си правоотношения.
Получаваните наследствени, инвалидни и др. пенсии не дават право на работодателя да пристъпи към прекратяване на трудовия договор с предизвестие.
Второто основание за прекратяване на трудовия договор при навършване на 65 год. възраст от професори, доценти, доктор на науките и др. е възможно, освен случаите когато трудовите договори на хабилитираните лица могат да бъдат удължени след решение на академичния съвет.
При прекратяване на трудовия договор по чл. 328, ал.1, т.10 няма закрила по чл.333 от КТ .

 

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...