Какво е набирателна сметка прeди регистрация на търговско дружество?

Автор: Публикувано: 17/05/2021Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Статии / Данъчно законодателство / Какво е набирателна сметка прeди регистрация на търговско дружество?
Откриването на набирателна сметка е една от процедурите, които следва да се направят преди регистрация на търговското дружество (ООД, ЕООД, АД и други), което е в процес на учредяване. 
Самото име “набирателна сметка” подсказва какво е нейното предназначение, а именно по нея се внася задължителния учредителен капитал на дружеството и представлява общата стойност от дяловите вноски на съдружниците/акционерите. Минималната сума, която е задължителена и може да се внесе по набирателната сметка е в размер на 2,00 лв. за търговски дружества с правна форма ООД или ЕООД, за АД – 50 000 лв.
Лицата, които имат право да открият набирателна сметка на името на дружеството са:
ако дружеството е ЕООД – лицето в качеството си на учредител; ако дружеството е ООД- съдружниците; лицето, посочено за изпълнителен директор на АД; или упълномощено трето лице с нотариално заверено пълномощно. По тази сметка не могат да се постъпват парични средства, различни от уредителния капитал на дружеството. Също така чрез нея не могат да се извършват плащания за текущата дейност на дружеството, тъй като не е разплащателна сметка. Тя служи за набиране на учредителния капитал, преди дружеството да бъде регистрирано в Търговския регистър.
След успешна регистрация на дружеството в Търговския регистър, набирателната сметка следва задължително да се закрие, като средствата от нея бъдат изтеглени в брой и внесени в касата или прехвърлени в разплащателна сметка на вече учреденото дружество.
 
Актуално към: 17.05.2021 г.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: