Електронен подпис на фирма

Автор: Публикувано: 25/01/2023Актуална към: 26/01/2023Тагове:
Anagami / Статии / Данъчно законодателство / Електронен подпис на фирма

Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство.

КЕП може да се издаде на:

 1. Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено лична карта/ или пълномощно за упълномощено лице.
 2. Юридическо лице. За да се издаде подпис на юридическо лице е необходимо да се предостави ЕИК номера на дружеството за което ще се издаде и да се заяви съгласие за изкарването му лично от собственика/управителя на дружеството.

Най – често електронния подпис представлява карта (голяма или малка), която поставена в четец свързан с компютър оторизира вашия подпис там където е необходимо.

Електронният подпис може да се използва за достъп до Публичните е-услуги на държавната и общинска администрация. Например, да подавате данъчни декларации, молби, жалби и всякакви други документи, които се обменят с държавните структури, за подписване и криптиране на файлове, документи и електронна поща, за достъп до сървъри и др.

В зависимост от типа на електронния подпис могат да се ползват следните услуги:

 • Електронен подпис на физическо лице – ако лицето иска  да ползва електронно банкиране в качеството си на физическо лице; да ползва е-услугите за физически лица в е-порталите на държавните учреждения или да подава като пълномощник данни пред НАП,НОИ, НСИ и т.н. за фирми, които обслужва;
 • Електронен подпис на юридическо лице – ако лицето е управител (собственик) на юридическо лице (ЮЛ) и иска да представлява фирмата си с електронен подпис; ако иска да удостовери себе си като физическо лице с цел подаване данни на клиенти – фирми; ако лице е служител във фирма и иска да подава данни по електронен път от името на фирмата пред НАП, НОИ, НСИ, Агенция по вписванията, Инспекция по труда, Агенция митници и т.н. ; ако лицето упражнява свободна професия и има нужда от УЕП за подаване на данни в по-горе посочените институции и др.; ако лицето е пълномощник на юридическо лице и има нужда от електронен подпис за подаване на данни по електронен път като представляващ ЮЛ.

Подписването с електронен подпис има своите предимства. Улеснява процеса на работа от гледна точка на пестене на разходи и време, подобряване отношенията с партньорите и клиентите, намаля разходите на офис консумативи, преминаване към без хартиен документооборот и съхранение, като по този начин се ускоряват бизнес процесите.

Електронен подпис се издава само от регистрираните доставчици на удостоверителни услуги, издаващи удостоверения за квалифициран електронен подпис.

Към 14.06.2021г. това са :

 1. „ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ“ АД
 2. „ЕВРОТРЪСТ ТЕХНОЛЪДЖИС“ АД
 3. „БОРИКА” АД
 4. „ИНФОНОТАРИ“ ЕАД
 5. „СЕП БЪЛГАРИЯ” АД

Актуално към: 25.06.2021 г.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни: