Какво е ЕОРИ номер?

Автор: Публикувано: 17/06/2021Актуална към: 01/09/2022Тагове:
Начало / Данъчно законодателство / Какво е ЕОРИ номер?

ЕОРИ (EORI) номер е идентификационен и уникален регистрационен номер единствен за митническата територия на Европейския съюз (ЕС), който се използва за митнически цели, комуникация и взаимодействие на Физическо или Юридическо лице с всички митнически администрации на ЕС.

Считано от  15.09.2020г. този номер става задължителен при подаването на заявления за намеса на митническите органи съгласно Регламент 608/2013г. В тази връзка всички митнически агенти, фирми и физически лица, внасящи и изпращащи стоки и пратки е необходимо да получат EORI номер от всяко митническо учреждение на територията на цялата страна без значение от постоянния адрес или адреса на управление на лицето.

За получаването на такъв номер се изисква регистрация, която може да се направи по два начина:

– Регистрация по електронен път през портала за предоставяне на електронни услуги на интернет страницата на Агенция “Митници” или онлайн ЕОРИ регистрация;

– Чрез административна услуга на гише, като се подаде регистрационен формуляр по образец с приложени документи към него в съответната компетентна митница.

Ако лицето избере да се регистрира по електронен път, трябва да има валиден универсален електронен подпис (КЕП), с който да подпише онлайн регистрационния формуляр. Ако пък иска да се регистрира в качеството си на физическо лице, ще е необходим попълнен регистрационен формуляр и лична карта.

Ако регистрацията е на юридическо лице (фирма), е необходим попълнен регистрационен формуляр за получаване на ЕОРИ номер, лична карта на управителя, разпечатка от Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ, която дава информация за общ статус на фирмата – информация за седалището на фирмата, представители, размер на капитала и др. ЕОРИ номер може да бъде издаден и на упълномощено лице с нотариално пълномощно, в което изрично е упоменато ЕОРИ регистрация.

За различните лица – физически или юридически, ЕОРИ номерът изглежда по следния начин:

– на физическо лице: BG-буква от латинската азбука-ЕГН-то на лицето, на което е издаден ЕОРИ номера – комбинация от 4 букви;

– на фирма: BG-буква от латинската азбука-БУЛСТАТ номер, на фирмата, на която е издаден ЕОРИ номера – комбинация от 4 букви или числа.

Когато заявителят на ЕОРИ номер е чуждестранно лице, което не е установено в България, същият може да използва ЕОРИ номер, регистриран в друга държава членка. Ако лицето не е установено на територията на ЕС, може да получи ЕОРИ номер във всяка една държава членка.

Срокът за изготвяне на ЕОРИ номер е в рамките на 3 работни дни, като такса за тази услуга не се заплаща и веднъж издаден номерът става безсрочен.

 

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. На първо място ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...