Кога е задължителна регистрацията по ДДС?

Автор: |Публикувано: 25/03/2021|Категории: Данъчно право|Тагове: , , |

Заявление за регистрация се подава в 14-дневен срок от изтичането на последните 12 месеца, когато в този период сте имали оборот от минимум 50 000 лв. Задължението за регистрация възниква независимо от срока, за който сте достигнали тези 50 000 лева. Тоест не трябва да се чака изминаването на 12 месеца, ако направите този оборот в рамките на само един месец, например. Обърнете внимание, че става въпрос за сумата от оборота на продажбите, а не сумата на печалбата.

Важно! Ако са налице условията за задължителна регистрация и данъчно задълженото лице не подаде заявление, ще бъде регистрирано по инициатива на НАП и ще му бъде наложена глоба в размер от 500 до 5000 лв.

Подлежите на регистрация и когато притежавате фирма, която доставя стоки и услуги в друга държава членка на ЕС или получава такива от страна в ЕС. Ще разгледаме накратко и тези условия:

Задължителна регистрация по ДДС при предоставени услуги на чуждестранно лице от ЕС

  • Всяко лице, което извършва услуги за друго лице от ЕС задължително се регистрира по ДДС, независимо от сумата на сделката. Регистрацията трябва да се извърши най-малко 7 дни предварително.Често такива услуги се извършват от IT специалисти, работещи за компания от друга страна членка.

Задължителна регистрация по ДДС при получени услуги от чуждестранно лице

  • Всяко лице, което получава услуги от чуждестранна компания от ЕС или извън него задължително се регистрира по ДДС 7 дни предварително.
  • Получателите на такива услуги са ползвателите на онлайн платформи с търговска цел като Amazon, Еbay, разработчици на приложения за Google Play и App Store.
  • Facebook и Google също попадат тук, така че ако ползвате платена реклама, също подлежите на задължителна регистрация по ДДС.
  • Регистрацията е задължителна и при получени стоки, но в случая законът е определил праг от 20 хиляди лева за една календарна година.

Други задължения за регистрация по ДДС

  • Ако се занимавате с вече много популярните дистанционни продажби, дропшипинг търговия, електронни услуги и други подобни дейности, обърнете внимание на тази точка. Тези дейности притежават определени специфики, които зависят от страната, в която се упражнява дейността и от статута на клиентите.

 

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Категории

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси. Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 45 високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.