Отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете до 2 годишна възраст

Автор: Публикувано: 24/04/2020Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Счетоводство / Отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете до 2 годишна възраст

Правната уредба на отпуска за бременност, раждане и отглеждане на дете е уредена с чл.163-168 от Кодекса на труда /КТ/. Правото за всеки от тях възниква със самото трудово правоотношение.

За разрешаване на тези видове отпуски не се изисква наличие на 8-месечен трудов стаж.

Правото им на ползване се доказва с документ от компетентните за това здравните органи.

Тези отпуски биват:

 • платен отпуск по бременност и раждане /чл.163 от КТ/ – в размер на 410 календарни дни, от тях 45 преди раждането. За отпуска от 135 календарни дни /включени в 410 дни/ се издават болнични листи от здравните органи;
 • платен отпуск за отглеждане на дете /чл.164 от КТ/ до навършване на 2-годишната възраст на детето;
 • отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст – работничка или служителка, която осинови дете, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5- годишната му възраст /чл. 164 б от КТ/;
 • отпуск за кърмене и хранене на малко дете / чл. 166, ал.1 от КТ/. Отпуска се заплаща от работодателя.
 • платен отпуск за отглеждане на две и повече живи деца /чл.168, ал.1 от КТ/. Ако е уговорено в колективен трудов договор, работничка или служителка с две живи лица до 18 –годишна възраст има право на 2 работни дни, а с 3 и повече живи деца до 18 –годишна възраст – 4 работни дни
 • неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст/чл.167а от КТ/.

В разпоредбата на този член е предвидено, че след използването на платения отпуск всеки от родителите /осиновителите, работещи по трудово правоотношение и ако детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване  може да ползва неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на  8–годишна възраст. Всеки от родителите /осиновителите може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител /осиновител/. Лично право на другия родител е ползването на остатъка от 1 месец неплатен отпуск.

Отпуските по бременност, раждане и отглеждане на дете до навършване на       2-годишната му възраст се признават за трудов и осигурителен стаж.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни: