Как да приемаме негативна обратна връзка в бизнес екипите

Автор: Публикувано: 17/02/2024Актуална към: 13/02/2024
Anagami / Бизнес / Как да приемаме негативна обратна връзка в бизнес екипите

Да имаме способността или качеството да приемаме негативна обратна връзка е от съществено значение за нашето лично и професионално развитие. Вместо да я тълкуваме като критика към нашата личност, трябва да видим възможност за усъвършенстване и растеж, пространство да бъдем по-добри в нещо или да работим в по-правилна посока. В тази статия ще разгледаме как можем да преодолеем себе си в получаването на негативна обратна връзка и да я използваме конструктивно за нашата лична и професионална еволюция.

Възприемане на Обратна Връзка, която не е Позитивна

 1. Промяна на Мисленето

За да превъзмогнем страха и вътрешното желание да отхвърлим отрицателната обратна връзка, трябва да променим начина, по който я възприемаме. Вместо да я виждаме като нещо лично, трябва да я разглеждаме като възможност за усъвършенстване на нашите умения и дейности. Неминуемо, колкото и да сте добри в нещо, ще има моменти когато няма да сте или ще има клиенти, колеги или партньори, които ще оценят представянето ви с далеч по-ниска оценка от колкото очаквате. Това е част от живота. Нека вникнем какво наистина искат да ни кажат и се опитаме да вложим енергията си в подобрение и развитие вместо в  недоволство.

 • Анализиране на Причините

Вместо да се фокусираме само върху емоциите, трябва да се абстрахираме от тях и да опитаме да разберем защо получаваме негативната обратна връзка. Може би има нещо, което можем да подобрим или направим по-добре. Може би имаме неизяснени критерии чисто организационно в корпоративните процеси или различно възприятие от различните хора на едно и също повтаряемо събитие в екипа. Където и да е разковничето, главното е че трябва да положите усилия да го откриете. Никой не потвърдил, че е лесно.

Примери за Приложение в Бизнеса

 1. Развитие на Уменията на Ръководителите

В бизнес средата, ръководителите не рядко получават негативна обратна връзка от своя екип във връзка с определени процеси или решения. Това може да бъде възможност за тях да подобрят своите лидерски умения, да научат как да комуникират по-ефективно и да се справят с конфликтни ситуации във всеки един момент.

 • Развитие на Професионалните Умения на Екипа

Когато целият екип получава негативна обратна връзка или недостатъчно позитивна такава, това може да послужи като катализатор за развитието на техните професионални качества. Например, ако екипът не постига желаните резултати, това може да бъде възможност за тях да прегледат и подобрят своите работни процеси или комуникационни умения.

Преимущества от Приемането на Негативна Обратна Връзка

 1. Личностно Развитие и Растеж

Преодоляването на страха от негативна обратна връзка и възприятието, че тя съществува като лично право на другите да изразят мнението си,  ни позволява да разширим кръгозора си и по този начин да постигаме по-високи нива на компетентност и ефективност в работата и отношенията, които осъществяваме на работното място.

 • Подобряване на Производителността

Приемайки  мнението на околните като инструмент на конструктивната промяна, ние можем да идентифицираме слабите си страни и да работим по тях, което в крайна сметка води до подобрение на нашата личностна производителност в различни аспекти.

 • Екипна психическа стабилност

Подгответе се психологически за получаването на негативна обратна връзка, като осъзнаете, че тя е неизбежна част от процеса на усъвършенстване. Може да потърсите подкрепа от колеги или ментори, които могат да ви помогнат да се справите със страха и да видите обратната връзка като възможност за учене и растеж. Развитието на правилна корпоративна култура, която създава среда на толерантност към това да се говори открито, ще доведе до една колективна по-висока психическа устойчивост и поведенческа зрялост във всеки един екип.

 • Фокус върху Решението, не върху Проблема

Вместо да се фокусирате конкретно върху проблема, опитайте се да търсите конструктивни решения за неговото преодоляване. Подходете към обратна връзка с отворен ум и готовност за промяна. В крайна сметка решението е това, което всички би трябвало да имат за крайна цел, а загубата на време в емоционалност защо, как и по чия вина проблема е възникнал ще забави предприемането на мерки по отстраняването му.

Какво Можем да Заключим

Приемането на обратна връзка може да бъде трудно, особено ако не е свързано с приятен повод за нас, но това е ключът към нашето лично и професионално развитие. Преодолявайки страха от критиката и приемането на страничното мнение като възможност за учене и растеж, ни приближава до по-добра версия на себе си.

В бизнеса, способността да приемаме негативна обратна връзка е ключов фактор за постигане на по-високи нива на производителност и ефективност в екипите. Това е процес на постоянно учене и подобрение, който ни позволява да се адаптираме към променящите се условия и изисквания на работата, средата и сектора. Нещо повече, липсата на тази способност е директна пречка за разрастване и разширяване на екип или лични способности. Ето защо, въпросът е важен за адресиране във всяка една организация.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни: