Продажби през онлайн магазин

Автор: |Публикувано: 14/06/2017|Категории: Счетоводство|

Онлайн търговията бележи значителен ръст в България, а и в световен мащаб. Търговците стават все по-отговорни към клиента, а клиентът – все по-отворен да ползва по-голям набор от стоки и услуги онлайн.

Много въпроси изникват във връзка с данъчното третиране на онлайн търговията, по които ние искаме да дадем яснота.

1. Има ли разлика в данъците между това да имам физически магазин и онлайн магазин?

Не, няма. Като изключим, че стоката се транспортира до клиента, вместо той да присъства реално във вашия физически магазин, притежаването на онлайн магазин е свързано със същите административни задължения както и притежаването на физически такъв/изключваме администриране на обекта/. Счетоводно и данъчно има разлика до толкова до колкото по-различният характер на операцията би могло да доведе до различно третиране. При физическият магазин продавате от стационарен обект и това канализира сделките в една форма. При онлайн търговията имате много повече възможности да реализирате сделки от различен характер.

2. А специално за целите на ДДС има ли разлика в облагането на онлайн търговията?

Не, няма такава  разлика.

3. Мога ли да извършвам онлайн търговия и да не съм регистриран по ДДС?

Да, можете.

4. Ако продавам стока на физически лица в и извън ЕС трябва ли да се регистрирам задължително по ДДС?

Не, не трябва. Съгласно чл. 17 ал.2 от ЗДДС доставката е с място България, ако изпращате стоката от България. Това означава, че сте задължени да се регистрирате при натрупване на оборот от 50 000 лв. за 12 последователни месеца що се касае до продажбите.

5. Задължен ли съм да издавам фактури на физически лица?

Не, не сте. За доставки, по които получател е данъчно незадължено физическо лице, можете да не издавате фактура съгласно разпоредбата на чл. 113 ал.3 т.1 от ЗДДС.

6. Задължен ли съм да издавам касови бележки на физически лица, които изпращат парите през PayPal?

Не, не сте. При получаване на плащания през PayPal не сте длъжни за издавате касови бележки поради това, че е регистриран доставчик на платежна услуга по Закона за платежните услуги и платежните системи. Според чл.3 ал.1 от Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговски обекти при получаването на плащания през регистиран доставчик на платежна услуга не сте задължени да издавате касови бележки.

7. Задължен ли съм да издавам касови бележки при плащания чрез пощенски паричен превод?

Не, не сте. Тук важи хипотезата от т.6. Според чл.3 ал.1 от Наредба Н-18 за регистиране и отчитане на продажби в търговски обекти при получаването на плащания през пощенски паричен превод чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги не сте задължени да издавате касови бележки.

8. Мога ли да купувам стока от Китай и да не съм регистриран по ДДС?

Да, можете. Платеният данъчен кредит на митница, обаче, няма да бъде приспаднат. Считайте го ката част от себестойността на стоката.

9. Мога ли да купувам стока от ЕС и да не съм регистриран по ДДС?

Да, можете, но само на стойност до 20 000 лв. за една година.

10. Възможно ли е  да ми се наложи да се регистрирам по ДДС на други основания освен за оборот от 50 000 лв. за 12 месеца?

Да, възможно е. Много търговци не са на ясно с останалите хипотези за задължителна регистрация.

За онлайн търговията е много вероятно да използвате услуги от или извън ЕС, особено ако се рекламирате в Google или FB. При тези услуги получателят самоначислява ДДС с протокол и възниква задължение за задължителна регистрация по чл. 97а от ЗДДС.

Друга възможност е при покупки на стоки от ЕС. Имате право да правите вътреобщностни придобивания /ВОП/ до 20 000 лв. без да бъдете регистриран по ДДС.

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Категории

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси. Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 45 високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.