Трябва да се регистрирам по ЗДДС, защото се рекламирам във Facebook?

Автор: |Публикувано: 14/05/2017|Категории: Счетоводство|

Във връзка с големите мащаби на извършваната реклама във Facebook, вкл. от фирми, които нямат регистрация по ЗДДС, решихме да дадем светлина по случая.

Не е важно дали ще рекламирате за 3 или за 300 долара. Много клиенти смятат, че сумата, която често е действително незначителна, е водеща при определяне необходимостта от регистрация. Това не е така. При получаване на услуга от данъчно задължено лице с регистрация в ЕС /регистрацията на Facebook в Ирландия/, вие сте длъжни да се регистрирате по ЗДДС в 7-дневен срок преди данъка по доставката да бъде изискуем.  Макар ползваната услуга да е разход за фирмата, ДДС трябва да бъде начислен в България с протокол. При тази операция данъчен ефект за дружеството няма да има,  т.е. при наличието на ДДС едновременно в покупките и продажбите на фирмата, няма да имате резултат за внасяне в бюджета на основание тази сделка, но сте длъжни да имате регистрация по чл. 97а от ЗДДС. На основание чл. 21 ал.2 доставката се облага в България.

Затова дори незначителната сума за реклама във социалната мрежа Facebook провокира задължение за регистрация. Истината е че за болшинството от малките фирми регистрирането по закона ще бъде свързано единствено с разходи и утежняване на счетоводната отчетност, поради което им препоръчваме да бъдат внимателни.

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Категории

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси. Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 45 високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.