Регистрация на онлайн магазин в НАП

Автор: Публикувано: 11/06/2021Актуална към: 29/03/2023
Anagami / Статии / Данъчно законодателство / Регистрация на онлайн магазин в НАП

От гледна точка на данъчното законодателство, трябва да се има впредвид, че покупко-продажбата на стоки или услуги чрез онлайн търговия, не се различава съществено от това да се продават стоки или услуги в стандартен магазин. Под онлайн търговия разбираме покупко-продажби на стоки или услуги с цел печалба, която се осъществява основно чрез електронни магазини, онлайн платформа /Amazon, eBay/, платформа за обяви /OLX, Bazar.bg/, социални мрежи /Facebook, Instagram/ и други подобни.

Регистрацията на електронен – онлайн магазин в НАП се регламентира от Наредба Н-18 и се извършва чрез подаване на информация само по електронен път с електронен подпис, издаден на фирмата собственик на магазина по реда на ДОПК чрез портала за онлайн услуга на НАП (приложение 33). Регистрацията се прави непосредствено преди да бъде извършена първата продажба.

Съгласно изискванията на Наредбата на регистрация подлежат всички онлайн магазини и канали за онлайн продажби в т. ч. – eMag, Amazon, eBay, Aliexpress и др. такива от по-горе посочените. С други думи, ако търговеца е регистриран в някоя от споменатите платформи трябва да подаде отделно заявление за регистрация за всеки от каналите, в който има регистрация.

На задължителна регистрация подлежат и онлайн магазини, които използват начин на плащане: Наложен платеж – когато не е чрез Лицензиран пощенски оператор, Плащане с дебитни – кредитни карти, Плащане с чек и други подобни, или плащане изискващо издаване на касова бележка, то в този случай магазинът следва да е свързан и да управлява въведеното в експлоатация в обекта фискално устройство.

Ако търговец  извършва продажби чрез онлайн магазин, но не приема плащания, за които е налице задължение за издаване на фискален бон: Плащане по банков път, Директен банков превод, По банкова сметка или Наложен платеж чрез Лицензиран пощенски оператор и пощенски паричен превод (ППП), не попада в обхвата на задължените по чл.3 лица, съответно за него не е налице задължение по чл.52м за подаване на информацията, посочена в Приложение № 33 на Наредба № Н-18/2006 г. Единствено по желание на лицето, същото може да бъде включено в публичния електронен списък на електронните магазини, който НАП поддържа и е достъпен на интернет страницата на агенциата.

Информацията, която НАП изисква и търговците с електронни магазини следва да подадат съгласно приложение № 33 към чл. 52м, ал. 1 от Наредбата е :

 • наименование на онлайн магазина;
 • наименование на домейна на онлайн магазина;
 • информация и данни и за връзка с лицето, което извършва продажби от онлайн магазина;
 • данни за контакт на собственика на домейна;
 • да се посочи къде се хоства онлайн магазина, хостинг компания и вида на използваната хостинг услуга;
 • подробна номенклатура на предлаганите от вас стоки.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни: