Платен годишен отпуск на управител по Договор за Управление и контрол.

Автор: Публикувано: 30/07/2019Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Статии / Счетоводство / Платен годишен отпуск на управител по Договор за Управление и контрол.

Управителите,  извършващи дейност на база сключен договор за управление и контрол /ДУК/, имат права приравнени на трудовите, а не равни на тях.

Тези договори се сключват съгласно Търговски закон и Закон за задълженията и договорите, а не според Кодекс на труда, така както се сключват трудовите договори. В следствие на това, правото на отпуск в определени размери, трябва да бъде договорено в договора между страните чрез конкретен текст.

За сравнение при трудовите договори правото на платен годишен отпуск произтича от Кодекса на труда и не е нужно специално договаряне на такъв отпуск, но при сключилите ДУК това право на отпуск трябва  да бъде упоменато с отделна клауза в договора, която да дефенира наличието на отпуск и неговата продължителност, която е също обект на договоряне между страните.

Възможно е ако не е договорен ползването на отпуск в първоначалният договор, това да се направи  чрез сключване на анекс между страните.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: