Платен годишен отпуск на управител по Договор за Управление и контрол.

Автор: Публикувано: 30/07/2019Актуална към: 01/09/2022Категории: Счетоводство

Управителите,  извършващи дейност на база сключен договор за управление и контрол /ДУК/, имат права приравнени на трудовите, а не равни на тях.

Тези договори се сключват съгласно Търговски закон и Закон за задълженията и договорите, а не според Кодекс на труда, така както се сключват трудовите договори. В следствие на това, правото на отпуск в определени размери, трябва да бъде договорено в договора между страните чрез конкретен текст.

За сравнение при трудовите договори правото на платен годишен отпуск произтича от Кодекса на труда и не е нужно специално договаряне на такъв отпуск, но при сключилите ДУК това право на отпуск трябва  да бъде упоменато с отделна клауза в договора, която да дефенира наличието на отпуск и неговата продължителност, която е също обект на договоряне между страните.

Възможно е ако не е договорен ползването на отпуск в първоначалният договор, това да се направи  чрез сключване на анекс между страните.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...