Услуги по електронен път в ЕС

Автор: |Публикувано: 14/06/2017|Категории: Счетоводство|

Предоставянето на услуги, които се извършват по електронен път и получателите са установени в държава от Европейския съюз е дейност, която се развива и тепърва ще набира все по-голяма сила. От началото на 2015 г. такива услуги за целите на ДДС се третират по особен начин и трябва да бъдете внимателни дали случайно не предоставяте такива услуги?

А те могат да бъдат:

 • Доставка на интернет адрес, уебхостване, дистанционно поддържане на програми и оборудване;
 • доставка на образи, текст и информация и предоставяне на бази данни;
 • доставка на музика, филми и игри, включително игри на шанса и хазартни игри, и политически, културни, художествени, спортни, научни и развлекателни предавания и мероприятия;
 •  доставка на дистанционно обучение;
 • доставката на дигитални продукти, вкл. софтуер и промени или актуализиране на софтуер;
 • услуги, които осигуряват или подпомагат присъствие за стопански или лични цели в електронна мрежа като интернет пространство или интернет страница;
 • услуги, които се генерират автоматично от компютър чрез интернет или електронна мрежа, в отговор на специфично подаване на данни от получателя;
 • възмездно прехвърляне на правото на предлагане за продажба на стоки или услуги на интернет страница, функционираща като пазар онлайн, на който потенциалните купувачи правят офертите си посредством автоматизирана процедура и на който страните се уведомяват за продажбата с електронно съобщение, генерирано автоматично от компютър;
 • информационни пакети за интернет обслужване (ПИО), в които телекомуникационният компонент е съпътстваща и подчинена част (например пакети, които включват не само интернет достъп, а и други елементи, като страници, даващи достъп до новини, информация за времето или за пътувания; игри; поддържане на интернет пространство; достъп до онлайн бази данни и прочие).

Кое е различното? При предоставяне на услуги на физически лица от ЕС една фирма, регистрирана по ЗДДС  начислява 20% данък в България, така сякаш услугата е извършена у нас, тъй като клиентите нямат данъчен номер за целите на ДДС в другата държава членка. При предоставяне на услуги, извършвани по електронен път, обаче, фирмата още с първата доставка трябва да се регистрира по системата МОСС в България /“Съкратено обслужване на едно гише“/, да начислява съответното ДДС за всяка държава по отделно и да го внася в нейния бюджет. Тази система представлява правната рамка, която регулира предоставянето на услуги на ф.л. в ЕС. При това праг не съществува. Може да продадете софтуерна услуга на Ханс от Германия за 5 евро, но от тях ще трябва да внесете немското ДДС и да подадете заявление за регистрация до 10-то число на месеца, следващ месеца на извършване на тази доставка, в България.  Освен това, ако изпуснете този срок, ще се появи задължение за регистрация по ДДС в  другата държава и ако следваме примера, това е Германия.

Положителното, определено е, че от България може да администрирате продажбите си към физически лица в цяла Европа при улеснена процедура и спестени разходи за счетоводство във всяка държава по отделно.  Това е много удобно за фирмите с много продажби. За малките фирми, които имат няколко малки доставки на година за незначителна стойност, процедурата е сложна и скъпа, което не отменя задължението им за регистрация.

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Категории

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси. Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 45 високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.