Включва ли се премията в размера на обезщетението?

Автор: |Публикувано: 21/03/2021|Категории: Въпроси и отговори|Тагове: , , , |

Може ли начисляването и съответно изплащането на бонуси, което се прави ежемесечно с продължителност повече от 3 години да бъде доказано в съда като елемент на трудовото възнаграждение с постоянен характер?

Премиалното възнаграждение (бонус) за постигнати резултати – индивидуални или общи, е включено в заплатата над основното трудово възнаграждение. Когато заплащането на премията е регламентирано в  правилата за работна заплата в предприятието и критерий за получаването ѝ е извършената работа (постигнатите резултати), а не само времето, през което работникът е предоставил работната си сила, то се касае за възнаграждение над основната работна заплата по системата за заплащане на труда според изработеното (чл. 17, ал. 1, т. 2 от НСОРЗ), и същото се включва в брутното трудово възнаграждение, което е база за изчисление на обезщетението по чл. 225, ал. 1 от КТ, както и за другите видове обезщетения дължими от работодателя.

 

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Категории

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси. Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 45 високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни:

    Всички статии