Какво е ДДС?

Автор: Публикувано: 28/03/2021Актуална към: 05/09/2022Категории: Счетоводство

Да започнем от основното – какво е ДДС и как функционира?

С ДДС (данък върху добавената стойност) се облага потреблението на стоки и услуги. Това е косвен данък, с който се облагат продажбите, като тежестта се понася от потребителите на стоката или услугата.

На всеки етап от производството или търговията на стоки, с ДДС се облага само създадената добавена стойност. Общото данъчно задължение по ДДС се внася от продавача в бюджета. В действителност ДДС се плаща от крайния потребител – купувача, тъй като е включен в цената на стоките.

Процесът на регистрация по ДДС се урежда със Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и правилника за неговото прилагане (ППЗДДС). Националната агенция по приходите (НАП) създава и поддържа специален регистър, а с вписването в него лицата получават идентификационен номер за целите на ДДС, пред който е поставен знакът „BG“. Регистрацията по ДДС може да е задължителна или доброволна.

 

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...