Какво е ДДС?

Автор: Публикувано: 28/03/2021Актуална към: 05/09/2022
Anagami / Статии / Счетоводство / Какво е ДДС?

Да започнем от основното – какво е ДДС и как функционира?

С ДДС (данък върху добавената стойност) се облага потреблението на стоки и услуги. Това е косвен данък, с който се облагат продажбите, като тежестта се понася от потребителите на стоката или услугата.

На всеки етап от производството или търговията на стоки, с ДДС се облага само създадената добавена стойност. Общото данъчно задължение по ДДС се внася от продавача в бюджета. В действителност ДДС се плаща от крайния потребител – купувача, тъй като е включен в цената на стоките.

Процесът на регистрация по ДДС се урежда със Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и правилника за неговото прилагане (ППЗДДС). Националната агенция по приходите (НАП) създава и поддържа специален регистър, а с вписването в него лицата получават идентификационен номер за целите на ДДС, пред който е поставен знакът „BG“. Регистрацията по ДДС може да е задължителна или доброволна.

 

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

anagami-biznes-kalkulatori
Anagami Бизнес Документи
Anagami Бизнес Документи
anagami-biznes-kalkulatori

Последни статии

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: