Работа едновременно на трудов договор и чрез собствена фирма

Автор: Публикувано: 01/08/2022Категории: Осигуряване

Ако лице собственик и управител на дадено дружество има осигуряване при друг работодател на максималния осигурителен доход за страната от 3400.00лв. (считано от 01.04.2022г.)  или над него не е необходимо да се осигурява в собственото си дружество, след като то започне дейност, но ако няма, като управител и собственик на  дружеството си има два варианта:

Вариант 1:

Като самоосигуряващо се лице на минималния осигурителен доход за страната за 2022год. от 710.00лв., с месечни вноски според варианта, дали да е с право на болничен – за всички осигурителни рискове, за общо заболяване и майчинство (чл. 4, ал. 3 и ал. 4 от КСО) т.е ако на лицето му се наложи да ползва болничен от НОИ ще му изплатят обезщетението за временна неработоспособност, осигурителните вноски при този вариант са 222,23лв. на месец

или

като самоосигуряващо се лице на минималния осигурителен доход за страната за 2022год. от 710.00лв., без право на болничен  с месечни осигурителни вноски на стойност 197,38лв. само за задължителните фондове, което  включва единствено рисковете общо заболяване, старост и смърт.  Евентуално, ако собственика желае да получава заплата от дружеството си ще начислява и внася 10% ДОД върху тези 560.00лв. или друг доход над минималния.

Декларацията за започване на дейност (ОКД 5) и варианта за самоосигиряване се подава в 7-дневен срок от започване на дейноста към НАП по електорнен път или на хартиен носител от лицето или обслужващото го счетоводство.

Вариант 2:

Като управител по договор за управление и контрол (ДУК) на осигурителен доход според кода на икономическата дейност на дружеството ( Приложение № 1 към чл.9, ал.1, т. 1- Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии) , в повечето случаи този доход е над 1000.00лв. и месечни вноски за осигуряване около 400.00лв.

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Теми

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...

  • Категории: Труд и право

   Извънреден труд - положен по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя от работника или служителя извън установеното за него работно време. Нормативната уредба на извънредния труд е установена в чл. 143 до ...

  • Категории: Труд и право

   До 31 януари на всяка календарна година, работодателят е длъжен да уведоми писмено всеки работник или служител за полагаемия платен годишен отпуск. Право да ползват отпуска имат всички работещи по Трудов договор, които имат най-малко ...

  Всички статии