Работа едновременно на трудов договор и чрез собствена фирма

Автор: Публикувано: 01/08/2022Актуална към: 02/10/2023
Anagami / Осигуряване / Работа едновременно на трудов договор и чрез собствена фирма

Ако лице собственик и управител на дадено дружество има осигуряване при друг работодател на максималния осигурителен доход за страната от 3400.00лв. (считано от 01.04.2022г.) не е необходимо да се осигурява в собственото си дружество, след като то започне дейност, но ако няма, като управител и собственик на дружеството си има два варианта:

Вариант 1:

Като самоосигуряващо се лице на минималния осигурителен доход за страната за 2022год. от 710.00лв., с месечни вноски според варианта, дали да е с право на болничен – за всички осигурителни рискове, за общо заболяване и майчинство (чл. 4, ал. 3 и ал. 4 от КСО) т.е ако на лицето му се наложи да ползва болничен от НОИ ще му изплатят обезщетението за временна неработоспособност, осигурителните вноски при този вариант са 222,23лв. на месец

или

като самоосигуряващо се лице на минималния осигурителен доход за страната за 2022год. от 710.00лв., без право на болничен  с месечни осигурителни вноски на стойност 197,38лв. само за задължителните фондове, което  включва единствено рисковете общо заболяване, старост и смърт.  Евентуално, ако собственика желае да получава заплата от дружеството си ще начислява и внася 10% ДОД върху тези 560.00лв. или друг доход над минималния.

Декларацията за започване на дейност (ОКД 5) и варианта за самоосигиряване се подава в 7-дневен срок от започване на дейноста към НАП по електорнен път или на хартиен носител от лицето или обслужващото го счетоводство.

Вариант 2:

Като управител по договор за управление и контрол (ДУК) на осигурителен доход според кода на икономическата дейност на дружеството ( Приложение № 1 към чл.9, ал.1, т. 1- Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии) , в повечето случаи този доход е над 1000.00лв. и месечни вноски за осигуряване около 400.00лв.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: