Нов режим на сумираното изчисляване на работното време от 01 януари 2021г.

Автор: Публикувано: 17/03/2021Категории: Труд и правоТагове:

Работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време /СИРВ/ при условия и по ред, определени с наредба на Министерския съвет.

Режимът на сумираното работно време е регламентиран в Наредбата за работното време почивките и отпуските (НРПВО). Последните съществени изменения се извършиха на 01.01.2018 г. и 13.07.2018 г. Съгласно новата разпоредба на чл. 142, ал. 1 КТ законодателят възлага вече на Министерският съвет да изготви нарочна наредба за сумираното изчисляване на работното време. Това води до  извод, че разпоредбите за СИРВ, регламентирани в НРВПО ще бъдат отменени.   

Досега работодателите можеха да изберат период от една седмица до шест месеца. От 1 януари 2021 г. периодът може да варира между един и четири месеца.С колективен трудов договор по чл. 51б може да бъде определен период за сумираното изчисляване на работното време до 12 месеца. Браншовете и отраслите, в които може да бъде определен период за сумирано изчисляване на работното време до 12 месеца, се установяват с наредбата по ал. 2.За определянато на 12 месечен период на СИРВ е необходимо съгласие на всички организации на работниците и служителите и на работодателите, признати за представителни на национално равнище.  Браншовете и отраслите, в които ще може да бъде определен период за сумирано изчисляване на работното време до 12 месеца ще се регламентира в новата наредба по чл. 142, ал. 2 КТ, която както се посочи ще бъде приета от Министерския съвет. Практически шестмесечното отчитане на сумираното работно време е изключително трудно, поради обективни причини, които всеки, който се занимава с материята е наясно, двойното увеличение на този период към настоящия момент води и до практическа невъзможност за прилагането му.

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Теми

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...

  • Категории: Труд и право

   Извънреден труд - положен по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя от работника или служителя извън установеното за него работно време. Нормативната уредба на извънредния труд е установена в чл. 143 до ...

  • Категории: Труд и право

   До 31 януари на всяка календарна година, работодателят е длъжен да уведоми писмено всеки работник или служител за полагаемия платен годишен отпуск. Право да ползват отпуска имат всички работещи по Трудов договор, които имат най-малко ...

  Всички статии