Нов режим на сумираното изчисляване на работното време от 01 януари 2021г.

Автор: Публикувано: 17/03/2021Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Труд и право / Нов режим на сумираното изчисляване на работното време от 01 януари 2021г.

Работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време /СИРВ/ при условия и по ред, определени с наредба на Министерския съвет.

Режимът на сумираното работно време е регламентиран в Наредбата за работното време почивките и отпуските (НРПВО). Последните съществени изменения се извършиха на 01.01.2018 г. и 13.07.2018 г. Съгласно новата разпоредба на чл. 142, ал. 1 КТ законодателят възлага вече на Министерският съвет да изготви нарочна наредба за сумираното изчисляване на работното време. Това води до  извод, че разпоредбите за СИРВ, регламентирани в НРВПО ще бъдат отменени.   

Досега работодателите можеха да изберат период от една седмица до шест месеца. От 1 януари 2021 г. периодът може да варира между един и четири месеца.С колективен трудов договор по чл. 51б може да бъде определен период за сумираното изчисляване на работното време до 12 месеца. Браншовете и отраслите, в които може да бъде определен период за сумирано изчисляване на работното време до 12 месеца, се установяват с наредбата по ал. 2.За определянато на 12 месечен период на СИРВ е необходимо съгласие на всички организации на работниците и служителите и на работодателите, признати за представителни на национално равнище.  Браншовете и отраслите, в които ще може да бъде определен период за сумирано изчисляване на работното време до 12 месеца ще се регламентира в новата наредба по чл. 142, ал. 2 КТ, която както се посочи ще бъде приета от Министерския съвет. Практически шестмесечното отчитане на сумираното работно време е изключително трудно, поради обективни причини, които всеки, който се занимава с материята е наясно, двойното увеличение на този период към настоящия момент води и до практическа невъзможност за прилагането му.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: