Може ли работникът да обжалва вътрешен акт на работодателя?

Автор: Публикувано: 19/03/2021Актуална към: 01/09/2022Категории: Труд и право

Не е допустим иск за установяване незаконност на акт на работодателя, когато не се претендират настъпили вредни последици от акта в правната сфера на работника или служителя – ищец.

В Кодекса на труда няма предвиден иск на работника за установяване на извършено от работодателя нарушение при издаване на вътрешни атове, свързани с управлението и организацията на работата. Допуснати от работодателя нарушения на трудовото законодателство при издаване на вътрешни атове могат да бъдат предмет на установяване само когато се претендират последиците им при изпълнение на трудовия договор с работника, но самостоятелен иск за установяване на нарушението е недопустим.

Пример: работник или служител не може да оспори пред съда заповед на работодателя за изпълняване на друга работа поради производствена необходимост по чл. 120 КТ и поради престой. В този случай иск за установяване незаконност на вътрешен акт на работодателя, без да се претендират настъпили последици в правната сфера на ищеца по отношение на индивидуалното му трудово правоотношение е недопустим. Преценката за обявяване състояние на престой и за възлагане на работника временно изпълнение на друга работа е по целесъобразност на работодателя, а в случай на доказан престой като обективно трайно състояние може да бъде предмет на проверка от съда само в производство по иск, с който се претендира прекратяване на трудовото правоотношение поради престой или неизплатени обезщетения или трудово възнаграждение.

 

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...