Платен годишен отпуск на управител

Автор: Публикувано: 14/05/2022Актуална към: 02/10/2023
Anagami / Труд и право / Платен годишен отпуск на управител

Възможно ли е лицата сключили договор за управление и контрол да ползват платен годишен отпуск? Отпускът тяхно право ли е или е необходимо неговото ползване да бъде уредено по друг законов ред?

Управителите, които извършват дейност на база сключен договор за управление и контрол /ДУК/ имат отношения с дружествата приравнени на трудовите, а не равни на тях. Тези договори се сключват на база Търговски закон и Закон за задълженията и договорите, а не на база Кодекс на труда. В следствие на това, за да може да се твърди правото на отпуск в определени размери, това право с неговите особености трябва да бъде договорено в договора между страните.

Докато при трудовите договори правото на платен годишен отпуск произтича от Кодекса на труда и не е нужно специалното договаряне на такъв отпуск, при сключилите ДУК това трябва да бъде упоменато с отделна клауза в договора. Възможно е ако не сте договорили ползването на отпуск в първоначалният договор да направите това чрез анекс между страните.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: