Платен годишен отпуск на управител

Автор: Публикувано: 14/05/2022Актуална към: 01/09/2022Категории: Труд и право

Възможно ли лицата сключили договор за управление и контрол да ползват платен годишен отпуск? Отпускът тяхно право ли е или е необходимо неговото ползване да бъде уредено по друг законов ред?

Управителите, които извършват дейност на база сключен договор за управление и контрол /ДУК/ имат отношения с дружествата приравнени на трудовите, а не равни на тях. Тези договори се сключват на база Търговски закон и Закон за задълженията и договорите, а не на база Кодекс на труда. В следствие на това, за да може да се твърди правото на отпуск в определени размери, това право с неговите особености трябва да бъде договорено в договора между страните.

Докато при трудовите договори правото на платен годишен отпуск произтича от Кодекса на труда и не е нужно специалното договаряне на такъв отпуск, при сключилите ДУК това трябва да бъде упоменато с отделна клауза в договора. Възможно е ако не сте договорили ползването на отпуск в първоначалният договор да направите това чрез анекс между страните.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...