Платен отпуск при непълен работен ден

Автор: Публикувано: 30/07/2022Актуална към: 05/09/2022
Начало / Труд и право / Платен отпуск при непълен работен ден

Съгласно Кодекс на Труда /КТ/ полагаемият брой дни на платен годишен отпуск на работниците и служителите е 20 работни дни.

При някои групи работници има и по-голям отпуск, съобразен с характера на извършваната дейност. Размерът на допълнителният отпуск се добавя към основния.

При работа на непълен работен ден при 4 или повече часа, правото за ползване на пълен размер на платен годишен отпуск в размер на 20 дни се запазва.

При работа на 2 часа, например, правото на отпуск е пропорционално на времето, което се зачита за стаж / чл. 23 ал.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските/. Това означава, че при работа на непълен ден работниците и служителите имат право на платен отпуск в размер по-малък от 20 работни дни и подлежащ на изчисление спрямо времето, което се зачита за стаж.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. На първо място ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...