Платен отпуск при непълен работен ден

Автор: Публикувано: 30/07/2022Категории: Труд и право

Съгласно Кодекс на Труда /КТ/ полагаемият брой дни на платен годишен отпуск на работниците и служителите е 20 работни дни.

При някои групи работници има и по-голям отпуск, съобразен с характера на извършваната дейност. Размерът на допълнителният отпуск се добавя към основния.

При работа на непълен работен ден при 4 или повече часа, правото за ползване на пълен размер на платен годишен отпуск в размер на 20 дни се запазва.

При работа на 2 часа, например, правото на отпуск е пропорционално на времето, което се зачита за стаж / чл. 23 ал.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските/. Това означава, че при работа на непълен ден работниците и служителите имат право на платен отпуск в размер по-малък от 20 работни дни и подлежащ на изчисление спрямо времето, което се зачита за стаж.

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Теми

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...

  • Категории: Труд и право

   Извънреден труд - положен по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя от работника или служителя извън установеното за него работно време. Нормативната уредба на извънредния труд е установена в чл. 143 до ...

  • Категории: Труд и право

   До 31 януари на всяка календарна година, работодателят е длъжен да уведоми писмено всеки работник или служител за полагаемия платен годишен отпуск. Право да ползват отпуска имат всички работещи по Трудов договор, които имат най-малко ...

  Всички статии