Платен отпуск при непълен работен ден

Автор: Публикувано: 30/07/2022Актуална към: 02/10/2023
Anagami / Труд и право / Платен отпуск при непълен работен ден

Съгласно Кодекс на Труда /КТ/ полагаемият брой дни на платен годишен отпуск на работниците и служителите е 20 работни дни.

При някои групи работници има и по-голям отпуск, съобразен с характера на извършваната дейност. Размерът на допълнителният отпуск се добавя към основния.

При работа на непълен работен ден при 4 или повече часа, правото за ползване на пълен размер на платен годишен отпуск в размер на 20 дни се запазва.

При работа на 2 часа, например, правото на отпуск е пропорционално на времето, което се зачита за стаж / чл. 23 ал.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските/. Това означава, че при работа на непълен ден работниците и служителите имат право на платен отпуск в размер по-малък от 20 работни дни и подлежащ на изчисление спрямо времето, което се зачита за стаж.

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: