Промяна в заплащането на нощния труд 2022 година

Автор: Публикувано: 31/07/2022Категории: Труд и право

Промяна в заплащането на нощния труд влeзe в сила от 1 януари 2021 г.

Възнаграждението за един час нощен труд се промени на  0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко 1 лев, това реши правителството, като прие промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

В момента минималното заплащане за нощна работа (между 22:00 и 6:00 ч.) е в размер на 0,25 лв. за час, или 0.04% от минималната работна заплата за страната, която в момента е в размер на 710 лева от 1 април 2022 г. Почасовото възнаграждение не е променяно от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е била 180 лв., а досега размерът ѝ е нараснал над три пъти.

По този начин размерът на добавката се актуализира съобразно темповете на нарастване на заплащането и ще се гарантира прозрачност и прогнозируемост при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд.

Според правителството предложената промяна в заплащането на нощния труд, от една страна, ще запази приетото процентно съотношение между минималната работна заплата и минималния размер на допълнителното възнаграждение. От друга – ще гарантира прозрачен и прогнозируем механизъм за актуализация всяка година.

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

Последни статии

Теми

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...

  • Категории: Труд и право

   Извънреден труд - положен по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя от работника или служителя извън установеното за него работно време. Нормативната уредба на извънредния труд е установена в чл. 143 до ...

  • Категории: Труд и право

   До 31 януари на всяка календарна година, работодателят е длъжен да уведоми писмено всеки работник или служител за полагаемия платен годишен отпуск. Право да ползват отпуска имат всички работещи по Трудов договор, които имат най-малко ...

  Всички статии