Промяна в заплащането на нощния труд 2022 година

Автор: Публикувано: 31/07/2022Актуална към: 01/09/2022Категории: Труд и право

Промяна в заплащането на нощния труд влeзe в сила от 1 януари 2021 г.

Възнаграждението за един час нощен труд се промени на  0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко 1 лев, това реши правителството, като прие промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

В момента минималното заплащане за нощна работа (между 22:00 и 6:00 ч.) е в размер на 0,25 лв. за час, или 0.04% от минималната работна заплата за страната, която в момента е в размер на 710 лева от 1 април 2022 г. Почасовото възнаграждение не е променяно от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е била 180 лв., а досега размерът ѝ е нараснал над три пъти.

По този начин размерът на добавката се актуализира съобразно темповете на нарастване на заплащането и ще се гарантира прозрачност и прогнозируемост при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд.

Според правителството предложената промяна в заплащането на нощния труд, от една страна, ще запази приетото процентно съотношение между минималната работна заплата и минималния размер на допълнителното възнаграждение. От друга – ще гарантира прозрачен и прогнозируем механизъм за актуализация всяка година.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. Само  работните дни ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...