Промяна в заплащането на нощния труд 2022 година

Автор: Публикувано: 31/07/2022Актуална към: 01/09/2022
Anagami / Статии / Труд и право / Промяна в заплащането на нощния труд 2022 година

Промяна в заплащането на нощния труд влeзe в сила от 1 януари 2021 г.

Възнаграждението за един час нощен труд се промени на  0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко 1 лев, това реши правителството, като прие промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

В момента минималното заплащане за нощна работа (между 22:00 и 6:00 ч.) е в размер на 0,25 лв. за час, или 0.04% от минималната работна заплата за страната, която в момента е в размер на 710 лева от 1 април 2022 г. Почасовото възнаграждение не е променяно от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е била 180 лв., а досега размерът ѝ е нараснал над три пъти.

По този начин размерът на добавката се актуализира съобразно темповете на нарастване на заплащането и ще се гарантира прозрачност и прогнозируемост при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд.

Според правителството предложената промяна в заплащането на нощния труд, от една страна, ще запази приетото процентно съотношение между минималната работна заплата и минималния размер на допълнителното възнаграждение. От друга – ще гарантира прозрачен и прогнозируем механизъм за актуализация всяка година.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

anagami-biznes-kalkulatori
Anagami Бизнес Документи
Anagami Бизнес Документи
anagami-biznes-kalkulatori

Последни статии

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: