Мога ли да работя на два или повече трудови договора едновременно?

Автор: Публикувано: 06/08/2022Актуална към: 15/12/2022
Начало / Труд и право / Мога ли да работя на два или повече трудови договора едновременно?

Все по-голям интерес придобива сключването на трудови договори за допълнителен труд. Много хора си задават въпроса: Мога ли да работя на два или повече трудови договори едновременно?

Aда имаме основно трудово правоотношение. Съгласно § 1, т.12 от Допълнителните разпоредби на кодекса на труда /КТ/ „основно трудово правоотношение“ е всяко трудово правоотношение, което независимо от основанието, на което е възникнало, е съществувало преди сключването на ТД за допълнителен труд.

Трудовите договори за допълнителен труд могат да се сключват както с работодателя по основно трудово правоотношение /чл.110 от КТ/, така и с друг работодател /чл.111 от КТ/, т.нар. външно съвместителство и могат да бъдат повече от един.

Основното, което трябва да се следи при сключването на ТД за допълнителен труд е:

* да отговаря на законовите реквизити, посочени в чл. 66 от КТ.

* работното време /сборно от всички трудови договори/ съгласно чл. 113, ал.6 от КТ да не надвишава задължителната минимална междудневна и междуседмична почивка.

На основание чл.113 от КТ максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:

 1. 40 часа седмично – за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
 2. 48 часа седмично – за другите работници и служители.

При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по т. 2 могат да работят и повече от 48 часа.

При сключването на ТД за допълнителен труд не се изисква разрешение от работодателя по основното трудово правоотношение, освен ако изрично не е посочено това в основния ТД. Същвствува обаче законова забрана за полагане на допълнителен труд от някой работници и служители. Съгласно чл.112 от КТ това са работници и служители, които работят на специфични условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или намалени, независимо от предприетите мерки – за работа при същите или други специфични условия и са определени в закон или в акт на Министерския съвет.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме счетоводна компания, която инвестира много в технология и оптимизация на работни процеси.

Така постигаме ниски цени при перфектно качество за клиента. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса. Нашият екип се състои от 55+ високо квалифицирани счетоводителя в София, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Извършваме аутсорс на счетоводно обслужване към небазирани в България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Работим изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем полезни!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни:

  • Класифицираният електронен подпис /КЕП/ изпълнява ролята на саморъчно положен подпис, както при физическите, така при юридическите лица  в дигиталното пространство. КЕП може да се издаде на: Физическо лице. Като за издаването му е необходимо единствено ...

  • Категории: Труд и право

   Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка. Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември. На първо място ...

  • Категории: Счетоводство

   Кои са необходимите документи при проверка от Инспекцията по труда? В тази статия, направихме списък на възможните документи, които могат да бъдат изискани от Вас при проверка от Инспекцията по труда: Договор със служба по ...