Мога ли да работя на два или повече трудови договора едновременно?

Автор: Публикувано: 06/08/2022Актуална към: 15/12/2022
Anagami / Статии / Труд и право / Мога ли да работя на два или повече трудови договора едновременно?

Все по-голям интерес придобива сключването на трудови договори за допълнителен труд. Много хора си задават въпроса: Мога ли да работя на два или повече трудови договори едновременно?

Aда имаме основно трудово правоотношение. Съгласно § 1, т.12 от Допълнителните разпоредби на кодекса на труда /КТ/ „основно трудово правоотношение“ е всяко трудово правоотношение, което независимо от основанието, на което е възникнало, е съществувало преди сключването на ТД за допълнителен труд.

Трудовите договори за допълнителен труд могат да се сключват както с работодателя по основно трудово правоотношение /чл.110 от КТ/, така и с друг работодател /чл.111 от КТ/, т.нар. външно съвместителство и могат да бъдат повече от един.

Основното, което трябва да се следи при сключването на ТД за допълнителен труд е:

* да отговаря на законовите реквизити, посочени в чл. 66 от КТ.

* работното време /сборно от всички трудови договори/ съгласно чл. 113, ал.6 от КТ да не надвишава задължителната минимална междудневна и междуседмична почивка.

На основание чл.113 от КТ максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:

  1. 40 часа седмично – за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
  2. 48 часа седмично – за другите работници и служители.

При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по т. 2 могат да работят и повече от 48 часа.

При сключването на ТД за допълнителен труд не се изисква разрешение от работодателя по основното трудово правоотношение, освен ако изрично не е посочено това в основния ТД. Същвствува обаче законова забрана за полагане на допълнителен труд от някой работници и служители. Съгласно чл.112 от КТ това са работници и служители, които работят на специфични условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или намалени, независимо от предприетите мерки – за работа при същите или други специфични условия и са определени в закон или в акт на Министерския съвет.

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

Последвай ни

anagami-biznes-kalkulatori
Anagami Бизнес Документи
Anagami Бизнес Документи
anagami-biznes-kalkulatori

Последни статии

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
    Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

    Още статии

    Които може да ти бъдат полезни: