Какво не знаем за болничните?

Автор: Публикувано: 06/01/2023Актуална към: 02/10/2023
Anagami / Труд и право / Какво не знаем за болничните?

Има обстоятелства около ползването на болничен, за които и служителите, и работодателите често не си дават сметка.

 • Странно, но факт:  боледуването през октомври е по-добре платено от боледуването през май или декември.

На първо място искаме да отбележим, че НОИ изплащат само  работните дни от годината. Или казано по друг начин за официалните празници и за събота и неделя не получаваме парично обезщетение от НОИ.

 • Когато си взимате болничен трябва да знаете, че първите 3 дни от него са за сметка на работодателя /освен ако не сте самоосигуряващо се лице/.

Какво означава това? Само за всеки ден след 3-тия бихте получили плащане от НОИ. Ако след 3-тия ден следващите 2 дни са събота и неделя, и за тях няма да получите нищо. Ако след събота и неделя, следващите 3 дни хипотетично са официални празници, и за тях няма да получите нищо, макар, да боледувате общо 8 дни в дадения пример и общия случай. Все пак има известна възможнос т за плащане през почивни дни в предприятия, където всеки има индивидуален трудов график и се работи на смени, но това не е масовия вариант.

 • Първите 3 дни от работодателя се плащат частично – получавате 70 % от брутното си възнаграждение.

Това означава, че ако имате болничен  за 3 дни, заплатата Ви за този месец ще намалее.

 •  Плащанията от НОИ също са изчислени като част от заплатата Ви.

За общо заболяване – 80 %, за трудова злополука и професионална болест – 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждения или среднодневния осигурителен доход под 3400лв., който размер „таванът” считано от 01.04.2022г.

 • Не очаквайте да получите пари веднага.

На първо място искаме да отбележим, че НОИ изплащат само  работните дни от годината. Или казано по друг начин за официалните празници и за събота и неделя не получаваме парично обезщетение от НОИ.

Работодателя го носи в срок до 10-то число на месеца, следващ месеца на предаване от служителя, сле което и ако няма други проблеми, ще получите плащане в срок от 10 работни дни след  датата на предаване.  Така например, ако сте боледували в началото на октомври е възможно парите Ви да дойдат в началото на декември.

 • На първо място искаме да отбележим, че НОИ изплащат само  работните дни от годината. Или казано по друг начин за официалните празници и за събота и неделя не получаваме парично обезщетение от НОИ.
 • Никога не си взимайте болничен  при един работодател, за да работите през това време при друг.

Служители, които работят при повече от един работодател, практиката показва, че често решават в някакъв момент да ползват болничен, който носят на единия работодател, за да успеят през това време да работят  при  другия. Не правете това.

За да може да ползвате болничен, когато имате трудово правоотношение с повече от един работодател, трябва да си изискате толкова броя копия на болничния лист от лекаря, колкото работодатели имате и всеки един от тях да представи от името на дружеството документа в НОИ. Ако това не се случи, всеки от останалите работодатели, получава писмо от НОИ на адреса на дружеството, с което бива уведомен, че за периода Вие сте „боледували” в друго дружество.

 • Ако сте закрили банковата сметка, която сте представили в НОИ, парите Ви няма да се изгубят.

Ако сте забравили да декларирали новата си актуална банкова сметка в НОИ и парите ви са наредени за плащане по старата сметка, преводът ще се върне и НОИ ще очаква да представите новата си сметка. Не се притеснявайте, парите Ви ще чакат като отпуснато плащане на Ваше име.

И един приятелски съвет от нас – никога не качвайте снимки от почивки в чужбина, партита и др.  в социалните мрежи, по време, когато сте си взели болничен, защото работодателите разбират.

За начините, по които могат да прекратят трудовия Ви договор, очаквайте тема в най-скоро време!

Счетоводно обслужване

Последвай ни

Сподели статията, ако ти е била полезна

За Anagami

Ние сме аутсорсинг компания с фокус нови технологии, дигитализация на документи, оптимизация на работни процеси, изграждане и управление на екипи.

Така постигаме пластични условия и комфортно обслужване за клиента във време на дигитална трансформация на бизнес процесите по целия свят. Ежемесечно работим с над 400 български и международни бизнеса благодарение на нашият екип от 70+ високо квалифицирани специалисти в сферата на счетоводство и администрация на бизнес процеси. Изграждаме и управляваме счетоводни и бек офис екипи за базирани извън България бизнеси и изпълняваме процеси изцяло по задание на клиента. Стремим се винаги да даваме повече.

Обслужваме изцяло онлайн. Тук сме, за да бъдем неразделна част от бизнеса на нашите клиенти и да допринесем за техния успех чрез нашата работа!

Заяви счетоводна услуга. Виж нашите счетоводни планове тук.

Свържи се с нас
  Съгласен съм предоставените от мен лични данни да бъдат използвани от "АААкаунтинг Плюс" ЕООД, за да получа релевантна информация по своето запитване.

  Още статии

  Които може да ти бъдат полезни: